info@mnccservice.com
Mon - Fri : 09:00 - 17:00

me spermicide: A funksionojnë?

Prezervativët

me spermicide: A funksionojnë?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Një prezervativ spermicide është një formë pengesë e kontrollit të lindjes të veshur në penis gjatë aktivitetit seksual. Shtë një qethje e hollë e bërë zakonisht nga latex.

Një prezervativ spermicide ndryshon nga prezervativët e tjerë sepse është i veshur me spermicide, një lloj kimikate që vret spermën dhe është krijuar për të parandaluar që sperma të hyjë në mitër.

Si funksionojnë prezervativët spermicide?

Spermicidi zakonisht vjen në formën e një pelte, megjithëse mund të jetë gjithashtu një krem, shkumë ose xhel. Kimikati i përdorur në spermicide është zakonisht jooxynol-9, i cili funksionon duke parandaluar lëvizjen e spermës.

Kur ndodh derdhja, sperma zakonisht do të fillojë të notojë drejt qafës së mitrës. Sidoqoftë, spermicide është krijuar për të vrarë spermën para se të arrijnë në mitër dhe potencialisht të gjejnë rrugën e tyre drejt një veze.

Kur përdoren në mënyrë korrekte, prezervativët e rregullt janë 98 përqind efektive si një formë e kontrollit të lindjes. Sidoqoftë, asnjë provë aktuale nuk sugjeron që prezervativët spermicide janë në të vërtetë më efektive sesa ato të rregullta.

Kur merret parasysh se cila formë e kontracepsionit për t’u përdorur, është gjithashtu e dobishme të dini se sa efektive është çdo opsion në parandalimin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme (IST).

Ndërsa prezervativët mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e IST -së nëse përdoren vazhdimisht dhe në mënyrë korrekte, nuk ka asnjë provë që të tregojë se prezervativët spermicide e rrisin atë mbrojtje.

Në fakt, ekzistojnë disa prova që sugjerojnë që përdorimi i shpeshtë i spermicideve që përmbajnë jooxynol-9 mund të rrisin rrezikun e infeksionit HIV dhe IST-të e tjera.

alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm që përdorimi i spermicideve vetëm nuk ofron asnjë mbrojtje kundër IST dhe konsiderohet një formë joefektive e kontrollit të lindjes.

Pro dhe të këqijat e prezervativëve spermicide

Ka disa përfitime për zgjedhjen e prezervativëve spermicide si një metodë e kontracepsionit, duke përfshirë:

 • Ato janë të përballueshme. Prezervativët spermicide janë një mënyrë e lirë për të mbrojtur nga shtatzënia dhe IST.
 • Ato janë në dispozicion pa recetë. Prezervativët spermicide janë në dispozicion për të blerë në dyqane ushqimore dhe farmaci.
 • Ato janë efektive. Prezervativët spermicide janë një metodë efektive e kontrollit të lindjes kur përdoret vazhdimisht dhe saktë.
 • opsion sesa prezervativë të rregullt.
 • Ata kanë një datë më të shkurtër skadimi sesa llojet e tjera të prezervativëve.
 • Ata mund të rrisin rrezikun e një personi për të marrë ose transmetuar HIV.
 • Ata mund të shkaktojnë një reaksion alergjik te disa njerëz dhe të irritojnë penisin ose vaginën.
 • Prezervativët ndonjëherë mund të rrëshqasin ose prishen. Në këtë rast, një person mund të kërkojë kontracepsion urgjent.

Eleminimi i simptomave mund të jetë po aq i thjeshtë sa markat ndërruese, por një mjek mund të testojë për një alergji latex ose gjendje tjetër.

Mitet e zakonshme në lidhje me prezervativët spermicide

Disa njerëz shqetësohen se përdorimi i prezervativëve spermicide ose ndonjë formë e spermicideve mund të shkaktojë kushte mjekësore kongjenitale nëse ato mbeten shtatzënë. Nuk ka asnjë provë për ta sugjeruar këtë.

alsoshtë gjithashtu një mit që spermicidet mund të dëmtojnë një foshnjë me gji. Spermicidet nuk hyjnë në qumështin e gjirit dhe as nuk ndikojnë në prodhimin e qumështit të gjirit, kështu që është e sigurt të përdorni prezervativë spermicide gjatë ushqyerjes me gji.

Prezervativët spermicide janë në dispozicion për blerje në internet. https://harmoniqhealth.com/

Opsione të tjera për mbrojtjen e IST dhe shtatzënisë

Prezervativët spermicide nuk janë për të gjithë, dhe ka shumë lloje të ndryshme të kontrollit të lindjes në dispozicion. Secila metodë ka një nivel të ndryshëm të efektivitetit dhe të mirat dhe të këqijat e tjera, kështu që zgjedhja varet nga individi.

Opsione të tjera për parandalimin e shtatzënisë përfshijnë:

 • Pajisja intrauterine (IUD): një spirale e vogël plastike ose bakri e futur në barkun e një gruaje që ndalon spermën ose vezën që të mbijetojë. IUD -të nuk mbrojnë nga IST.
 • Implanti i kontrollit të lindjes: Një tub i vogël i futur në krah që ndalon të lëshohen vezët. Një implant zgjat deri në 3 vjet, por nuk mbron nga IST.
 • Unaza vaginale (nuvaring): Një unazë e vogël plastike futet në vaginë dhe zgjat deri në 21 ditë. Vetëm unaza vaginale nuk e parandalon IST -në.
 • Injeksioni kontraceptiv: Ekziston një sërë injeksionesh kontraceptive që zgjasin për gjatësi të ndryshme kohore. Injeksioni përmban progestogjen, i cili mund të parandalojë lëshimin e një veze dhe të ndalojë spermën ta arrijë atë. Injeksioni kontraceptiv nuk parandalon IST -në.
 • Pilula e kontrollit të lindjes: Ekzistojnë shumë versione të ndryshme të pilulës kontraceptive që janë efektive në parandalimin e shtatzënisë nëse merren si duhet. Pilulat e kontrollit të lindjes nuk e parandalojnë IST -në. > Nuk mbron nga IST.
 • Një diafragmë: Një diafragmë futet në vaginë, kështu që mbulon qafën e mitrës dhe bllokon spermën nga hyrja. Veshja e një diafragme vetëm nuk do të parandalojë IST -në.
 • Kontracepsioni i urgjencës: Ndonjëherë quhet mëngjesi pas pilulës, kontracepsioni i urgjencës funksionon duke parandaluar ose vonuar lëshimin e një veze.

Kur vishen si duhet, mund të mbrojë nga IST, në të njëjtën mënyrë si prezervativët që vishen në penis.

Çdo lloj metode e kontrollit të lindjes ka pozitive dhe negativë. Stili i jetës së një personi, preferenca personale dhe shëndeti i përgjithshëm mund të ndihmojnë në përcaktimin se cili lloj i kontrollit të lindjes dhe mbrojtjes së IST i përshtatet atyre më së miri.

Takej

Prezervativët e spermicideve janë një metodë efektive e kontrollit të lindjes dhe mbrojtjes së IST me kusht që ato të vishen dhe përdoren si duhet. Sidoqoftë, nuk ka asnjë provë që prezervativët spermicide janë më të mirë në sigurimin e kontrollit të lindjes ose mbrojtjen e IST sesa prezervativët pa spermicide.

Prezervativët spermicide janë të lira, por prapë mund të kushtojnë më shumë sesa prezervativët e rregullt dhe gjithashtu të kenë një jetë më të shkurtër rafti. Shtë gjithashtu e mundur që shpesh përdorimi i prezervativëve spermicide dhe produkteve të tjera spermicide mund të rrisë rrezikun e transmetimit të sëmundjes.

 • Shëndeti seksual/STD

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.